Videolaitteistot stream-käyttöön

B2:n ja yhteistyössä toimivien yhdistysten valikoimiin kuuluu kokoelma välineistöä live-nettivideolähetysten, eli striimien (stream) tekemiseen. Välineistöllä voi toki tehdä perinteistäkin videotaltiointia. Välineistön kasaaminen laajemmin alkoi loppuvuonna 2018 ja tarpeistoa yhä kerätään budjetin salliessa.

Stream-ohjauskoneet

Saatavilla on 4 kpl stream-kaappauskoneita, jotka kulkevat lempinimillä MediaTunkki, MTK. Koneet ovat minitornikoteloisia i7-pöytäkoneita, jotka on varustettu nvenc-yhteensopivalla näytönohjaimella sekä Blackmagic Designin Decklink-kaappauskorteilla. Pääosassa koneita on kaksi SDI/HDMI kaappainta ja yleisesti ottaen SDI:llä tudoaan videokuva kun taas HDMI:llä tuodaan videotykillä näytettävä sisältö (powerpoint tjsp).

Lisäksi saatavilla on 2 kpl stream-ohjauskoneita MediaClient, MCL. Näistä puuttuvat Blackmagic-kortit, mutta ovat muuten vastaavia. Näitä voi käyttää tapahtumissa, joissa stream-lähetystä ei haluta ohjata samasta tilasta missä taltiointi tehdään.

Yhteistä koneille on Windows-käyttöjärjestelmä ja hieman isompi SSD-tila paikalliseen tallennukseen. Sovelluksina käytetään useimmiten Caspar CG:tä ja/tai OBS Studiota. Näiden avulla voi tuottaa videolähetyksiä esim. Youtubeen tai Twitchiin. Toki lainaaja voi asentaa koneisiin haluamansa sovellukset.

Ohjauskoneiden erittely

  • MTK1: (inventointitiedon keräys kesken), 2x Decklink Mini Recorder 4K
  • MTK2: (inventointitiedon keräys kesken), 2x Decklink Mini Recorder 4K
  • MTK3: MATX, i7-3770, 8 GB, 512G-SSD, Quadro P400, 2x Decklink Mini Recorder 4K
  • MTK4: ATX, i7-3820, 16 GB, 512G-SSD, Quadro P400, Decklink Duo 2 + Decklink Mini Recorder 4K
  • MCL1: (inventointitiedon keräys kesken)
  • MCL2: (inventointitiedon keräys kesken)

Ohjauskoneiden tarvikkeet

Ohjauskoneisiin on saatavilla näyttöjä ja näppäimistöjä, joskin suosittelemme erittäin lämpimästi näiden hankkimista mahdollisimman läheltä tapahtumapaikkaa logistiikan helpottamiseksi.

Äänilaitteet

Äänipuolen laitteiden hankintaa tullaan tekemään vuoden 2019 aikana. Toistaiseksi saatavilla on muutamia erilaisia USB DACeja, suurimpana yksi Tascam US-4x4. Myös miksereitä voi kysellä, joskin useimmiten stream-koneet kytketään tapahtumapaikan saliäänen mikseriin.

Mikrofoneja ei ole tarkoitus hankkia suurta määrää, sillä useimmiten käytetään tapahtumapaikan laitteistoa. Muutamia langallisia ja langattomia mikrofoneja löytyy, mukaanlukien 2 kpl DPA 4060 mallia esimerkiksi haastattelustudioon.

Tracon ry:n kamerat

Tässä kappaleessa mainitut tavarat ovat Tracon ry:n omaisuutta ja lainasta pitää sopia heidän kanssa. Koska nämä kamerat kuitenkin usein kulkevat MTK-koneiden mukana ja ne säilytetään samassa paikassa, ovat niiden tiedot saatavilla tässä.

Traconilta löytyy 3 kpl Telycam TLC-300 -sarjan PTZ- eli robottikameraa SDI- ja ethernet-liitännöillä, sekä ethernet-pohjainen PTZ joystick-ohjain. Jalustat näille tullaan hankkimaan vuoden 2019 kesään mennessä. Myös SDI-kaapelit näihin on saatavilla maaliskuusta 2019 alkaen.