Muovikorttien (badgejen) tulostus

Säätöyhteisö B2 ry, yhdessä Animecon-, Desucon-, Tampere Kuplii-, Tracon- ja Yukicon-tapahtumien (jäsenjärjestöt) kanssa on hankkinut käyttöön suureen käyttöasteeseen sopivan Magicard-korttitulostimen, joka toimii siirtokalvotekniikalla. Myöhemmin rinnalle on Tracon ry:n toimesta hankittu myös Enduro-yksiväritulostin. Korttitulostuspalvelu on myös muiden epäkaupallisten toimijoiden käytettävissä.

Hinnat

Hinnat perustuvat materiaalikuluihin ja ovat päteviä 1.1.2020, mutta pienet muutokset ovat mahdollisia. Hintoihin lisätään arvonlisävero (24 %) ja laskutuksen hoitaa korttikoneen käytöstä vastaava Tietotunkki oy. Huomaa siis, että hinnat ovat verottomia ja että palvelu on saatavilla vain epäkaupallisille toimijoille. Vain materiaalista laskutetaan, työ on maksutonta.

 • Yksipuoleinen, täysivärinen kortti - 0,50 €/kpl jäsenjärjestöille, 0,60 €/kpl muille
 • Kaksipuoleinen, täysivärinen kortti - 0,90 €/kpl jäsenjärjestöille, 1,00 €/kpl muille
 • Yksipuoleinen, yksivärinen kortti (musta väri, valkoinen kortti) - 0,20 €/kpl
 • Kaksipuoleinen, yksivärinen kortti (musta väri, valkoinen kortti) - 0,25 €/kpl
 • Kaksipuoleinen, yksivärinen kortti (VIP-malli: hopea väri, musta kortti) - 0,50 €/kpl

Laskutus tehdään toteutuneen tulostusmäärän mukaan, sisältäen sekä hyväksytyt että hylätyt kappaleet. Jokaisessa tulostuserässä tulee muutama koevedos, epäonnistunut kappale ja/tai kalibrointiyksilö, joista laskutetaan myös. Yleisesti näitä tulee noin 5 kpl tulostuserässä, riippuen paljonko kuvapohja vaatii kohdistusta ja hienosäätöä.

Koska palvelu on maksuton, pyydämme tilaajaa noteeraamaan B2 ry:ltä saamansa avun sopivaksi katsomallaan tavalla omassa toiminnassaan, esim. somessa, kotisivuilla, tjsp.

Nimitiedon käsittely Kompassia käyttävälle tapahtumalle

Kompassia käyttävälle tapahtumalle nimitietojen käsittely on helppoa, sillä nimilistoja ei tarvitse lähettää erikseen. Näin toimien myös tietosuoja on paremmassa hoidossa. Mikäli käytätte Kompassia, älkää toimittako nimilistoja siis sähköpostitse.

 1. Tapahtuman yhteyshenkilö sopii Kompassin ylläpitäjän kanssa Kompassin nimilistatyökaluun lisättävistä henkilöstöluokista, kuten työvoima, ohjelmanjärjestäjä, ym.
 2. Tapahtuman pääjärjestäjä tai työvoimavastaava antaa tarpeellisille vastaaville oikeudet lisätä nimiä nimilistatyökaluun. Kompassin kautta ilmoittautuneiden tiedot tulevat sinne automaattisesti, mutta badgeja voi lisätä sieltä myös käsin.
 3. Badgejen tilaaja varmistaa, että jokaiselle henkilöstöluokalle on määritelty tietty badgemalli. Tämä kannattaa huomioida tiedostonimissä, tyyliin tyovoima_etupuoli.png.
 4. Tilaaja ilmoittaa kun badgetuotannon voi aloittaa, eli kun Kompassissa voidaan olettaa olevan kaikki tai lähes kaikki nimet. Koska Kompassi seuraa mitä on tulostettu ja mitä ei, pienen lisäerän tulostaminen hieman lähempänä tapahtumaa onnistuu helposti.
 5. Badgetuotannon tekijä luo tulostuseriä Kompassissa ja tuottaa badget tältä pohjalta.

Ohjeita kortin suunnitteluun

 • Korttipohjan muoto on PNG, koko 640x1024 tai 1024x640 pikseliä.
 • Toimita mukana myös mockup, eli malli siitä miten tekstit asetellaan korttipohjalle. Käytä mallin sisältönä todellista listalla olevaa henkilöä, mieluiten sellaista jolla on mahdollisimman pitkä nimi ja titteli. Toimita tämä mockup samassa PNG-muodossa ja koossa kuin korttipohjakin.
 • Ilmoita mitä fonttia käytetään ja jos kyseessä on vähänkin erikoisempi fontti, laita se myös matkaan.
 • Älä sisällytä merkitsevää tietoa reuna-alueille, ne voivat leikkaantua. Tasainen väritys tai valkoinen tila reuna-alueilla ovat parhaat optiot.
 • Mikäli kortit rei'itetään, varmista ettei reiän kohdalla ole tärkeää tietoa.
 • Tulostin ei ole nopea vaan laadukas. Optimaalisissa oloissa tulostamme maksimissaan 300 korttia päivässä väriä, 500+ yksiväristä. Ensimmäisenä päivänä määrä on pienempi, koska kalibrointiin menee aikaa. Lisäksi tarvikevarastomme koko on rajallinen. Olethan siis ajoissa liikkeellä.
 • Värillisten korttien lisäohjeet:
  • Käytä korkeaa kontrastia ja selkeitä, kirkkaita värejä. Haaleimmat värit eivät tule siististi pihalle. Muoville tulostaessa kontrasti kärsii.
  • Yksittäisiä valokuvallisia kortteja voidaan tulostaa, mutta nykyinen järjestelmä ei vielä tue automaattista kuvallisten korttien tulostusta. Asiaa tutkitaan myöhemmin.
 • Yksiväristen korttien lisäohjeet:
  • Pidämme varastossa kahta väriyhdistelmää: perusmalli valkoinen kortti ja musta väri, sekä ns. VIP-pohja jossa on musta kortti ja kiiltävä hopea väri. Muita optioita on saatavilla riittävällä varoajalla, suuremmissa erissä, lisätietoja alla.
  • Riippumatta tulostettavasta väristä, tiedostossa väri on aina musta. Älä käytä harmaasävyjä tai muita värejä; ne pilaavat tulosteen.
  • Yksivärinen tulostus ei ulotu tasan reunoille eli ei ole ns. "edge to edge". Yksi neljästä reunasta per puoli jää vaille sisältöä noin parin millimetrin matkalta. Täten suositeltavaa on että kortissa ei ole painosisältöä aivan reunoilla.
  • Yksivärisistä korteista saa varsin tyylikkäitä - käytä rohkeasti hillittyä grafiikkaa.

Yleisimpiä virheitä ja miten niitä voi välttää

 • Asettelu ja fonttivalinta on tehty lyhyen nimen perusteella. Mockupissa nimi "Malli Nimi" sopii erinomaisesti, mutta nimilistalta voi löytyä myös Erkki-Liisa Mörkötalo-Talvikinpoika, jonka nimi pitäisi myös saada printattua. Järjestelmä toki kaventaa fonttia automaattisesti, mutta lopputulos voi olla kaukana halutusta.
 • Vaalea vaalealla, tumma tummalla. Käytä reiluja kontrastieroja etenkin sellaisen tekstin osalta jonka on tärkeää näkyä hyvin.
 • Puolivalmiit nimilistat. Yksi rivi badgessa on yksi kenttä excelissä, ei useamman kentän summa.

Yksiväristen korttien värioptiot

Erikoistilauksesta on siis saatavilla yksivärisiä kortteja monilla eri väriyhdistelmillä. Kappalehinta pääosalle väriyhdistelmiä päätyy mustavalkoisen ja vip-kortin välimaastoon. Käytännössä hinta tarkistetaan tapauskohtaisesti. Jos yhdistelmä on harvinaisempi, tilaajan tulee sitoutua suurempaan tilausmäärään tai kovempaan kappalehintaan. Tarvikkeet B2:lle toimittaa Visiolink.

 • Kortin värioptiot, perusvärit: Tumman sininen, keskisininen, vaalean sininen, oranssi, kirsikka, pinkki, punainen, keltainen, harmaa, purple, keskivihreä, tummanvihreä, musta, hopea, kupari, vihreä kulta, punainen kulta.
 • Kortin värioptiot, fluorescent: Sininen, punainen, pinkki, keltainen, vihreä, oranssi
 • Painovärin optiot, perusvärit: Musta, sininen, punainen ja valkoinen
 • Painovärin optiot, erikoisvärit: Kulta, hopea

Nimilistojen toimitus

Preferoitu tapa nimilistojen toimittamiseen on käyttää Kompassin nimilistatoimintoja.

Mikäli tämä ei ole mahdollista, nimilistat tulee toimittaa Excel-muodossa (.xlsx). Ehjän tiedoston saa aikaan niin Excelillä, Libreofficella kuin Googlen työkaluillakin. Mikäli korttityyppejä on useita, toimita jokaista korttityyppiä kohden oma excel-tiedosto. Ei-länsimaista nimitietoa, kuten japanilaista merkistöä sisältävät tiedostot ovat useimmiten aivan ok, mutta varmista että valitsemasi fontti tukee haluttuja merkistöjä.

Excel-mallitiedosto - huomaa myös "selite" kohta tiedostossa.

Mallit

Keräämme tähän aiempia teknisesti hyvin onnistuneita muovikorttien malleja tapahtumilta, jotka ovat antaneet niiden käyttöön luvan. Käytä näitä inspiraationa, mutta ethän matki suoraan. Puhelinnumerot on pyyhitty tai obfuskoitu henkilötietojen suojelemiseksi.

Mimicon 2016
Mimicon badge mockup
Ym. kuvassa mockup, katsottavissa lisäksi etupuoli ilman tekstiä sekä kääntöpuoli.

Yukicon 2016
Yukicon badge mockup
Ym. kuvassa mockup, katsottavissa lisäksi saman mallin etupuoli ilman tekstiä, kääntöpuoli, eri henkilöstöluokan etupuoli sekä tämän kääntöpuoli,